Mälarblick är Blåklassat

Mälarblick med omgivande park- och naturmark anses av bl.a. stadsmuseet vara skyddsvärt.
Ett område som markeras såsom värdefull kulturmiljö enligt PBL 3:12, innebär att enskilda fastigheter ej får förändras på sätt, som medför att miljön påverkas negativt - eller ”förvanskas”, som termen lyder.
Att bo i ett område av särskilt kulturhistoriskt värde bör innebära en daglig glädje, kan man tycka. Det ålägger dock oss boende ett särskilt ansvar. År 2010 blev området blå-klassat av Stockholms Stadsmuseum – den högsta klassen av kulturhistoriskt skydd.

Kvarteren utgör ett område med rad- och kedjehus från 1960-talet. Placerat på bergskammen ovanför Mälaren med utsikt över Ekerö karaktäriseras detta bostadsområde av en tydlig anpassning till den kuperade terrängen och berget. Varje enskilt hus har med små variationer utifrån samma variabler noga inpassats till sin placering. De sparsmakade och delvis anspråkslösa materialvalen bildar tillsammans med sin utpräglade färg- och formverkan en mycket tidstypisk arkitektur. Den arkitektoniska samstämmigheten binder ihop de till terrängen individuellt anpassade längorna och husen.

Gult tegel, brunlaserad träpanel och blå snickerier bildar basen för detta bostadsområde som är en tydlig representant för den mer arbetade och påkostade arkitekturen från tiden. Området präglas av stark enhetlighet och är ett välbevarat och mycket väl gestaltat exempel på ett 1960-tals radhusområde.

SSMB_0029499_01.pdf

OM BLÅKLASSNING

Enligt Plan- och bygglagen gäller generellt att alla ändringar ska utföras varsamt så att hänsyn tas till byggnadens karaktär. Byggnader med särskilt kulturhistoriskt värde får inte förvanskas, och markeras i Stadsmuseets klassificeringssystem med olika färgkoder.

Blå – Fastighet med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

Alla ändringar ska göras varsamt, så att byggnaden behåller sin karaktär. Hänsyn ska tas till byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden. Det gäller både inre och yttre ändringar, och det gäller oavsett om det krävs bygglov eller inte. Kravet på varsamhet är inte ett förbud mot att ändra, men alla ändringar ska utgå från byggnadens förutsättningar. Som byggherre ansvarar du för att detta sker.